Wielu z nas lubi rozpocząć dzień od filiżanki kawy
Do tego uwielbiamy ją pić z ulubionego kubka lub filiżanki. Bardzo jednak łatwo popaść przy tym w rutynę. Dlatego też warto jednego dnia pić caffe latte, innego espresso. Unikniemy w ten sposób rutyny, staniemy się bardziej kreatywni. Ale zmieniając swoje przyzwyczajenia będziemy potrzebowali odpowiednich naczyń.
Jaki kubek, jaka filiżanka pasują do różnych rodzajów kawy? Jak serwować kawę?
Kawa to ulubiony napój mieszkańców całego świata. W wielu z nich kawa jest jednak parzona i podawana na bardzo różne sposoby. Mieszkańcy Turcji preferują napar mocny bez żadnych dodatków. Do parzenia kawy służy im specjalne naczynie o nazwie dżezwa. Z kolei Amerykanie preferują kawę znacznie słabszą, dlatego dodają do niej duże ilości mleka. Jaką kawę będziemy pić zależy więc wyłącznie od naszych preferencji.
Kawa espresso – to napój bardzo mocny i niezwykle aromatyczny
Dlatego espresso podaje się w miniaturowych filiżankach. Jaki smak będzie miał napar zależy przede wszystkim od stopnia rozdrobnienia kawy, czasu jej filtracji, ale także od temperatury parzenia. Espresso może być podstawą do stworzenia innych rodzajów kawy.
Kawa macchiato
Jej podstawą jest espresso. Do filiżanki napełnionej espresso dodajemy łyżeczką podgrzanego i spienionego mleka. Macchiato to kawa szczególnie popularna w krajach Europy Południowej. Podaje się ją w termicznych szklankach do kawy lub w filiżankach do espresso.
Caffe latte
To również napój na bazie espresso. Od macchiato różni się przede wszystkim tym, że używa się znacznie większej ilości mleka. Mleko także powinno być wcześniej podgrzane i spienione przy użyciu spieniacza do mleka. Idealna proporcja mleka do kawy to 3:1. Mleko należy wlewać bardzo ostrożnie. Caffe latte podajemy w wysokich szklankach z niewielkim uszkiem. Niezbędne są także długie łyżeczki.
Cappucino
Przygotowujemy je w ten sam sposób, co caffe latte. Wiele osób chętnie pije cappucino posypując mleczną piankę szczyptą cynamonu lub startą czekoladą.